Denne hjemmeside henvender sig til den brede offentlighed i Danmark

Årsager til kronisk nyresygdom

Diabetes type 1 og 2

Diabetes, både type 1 og type 2, er en af de mest almindelige årsager til kronisk nyresygdom i Danmark, hvor op til 30% af patienterne har denne tilstand.

Over tid kan højt blodsukker beskadige de små blodkar i nyrerne, hvilket fører til nedsat filtreringsevne.

Forhøjet blodtryk kan også gradvist skade nyrerne. Ubehandlet forhøjet blodtryk kan accelerere nyreskader og forværre eksisterende nyresygdom, hvilket kan føre til kronisk nyresygdom.

Det er derfor afgørende at kontrollere både blodsukker og blodtryk for at forebygge nyreskader.

Få tjekket dine nyretal

Det er vigtigt at få tjekket sine nyretal regelmæssigt, især hvis man har diabetes eller forhøjet blodtryk.

Tidlig opdagelse af nyreskader kan forhindre alvorlige komplikationer og forbedre behandlingsmulighederne. Fordi diabetikere kan udvikle diabetisk nefropati, er det vigtigt at overvåge nyrefunktionen nøje.

Regelmæssige blod- og urinprøver kan afsløre tegn på nyreskade, hvilket gør det muligt at iværksætte nødvendige behandlinger og livsstilsændringer for at beskytte nyrerne og bevare deres funktion.

Bliv nyretjekket

For både akut og kronisk nyresygdom er det vigtigt at få målt sine nyretal regelmæssigt. Ved akut nyresygdom kan tidlig opdagelse og behandling redde liv og forhindre varige skader.  

En simpel blod- og urinprøve kan opdage kronisk nyresygdom i de tidlige stadier, og din læge kan igangsætte behandling, der kan bremse sygdommens udvikling og reducere risikoen for alvorlige komplikationer.

Bliv nyretjekket hos din praktiserende læge.